Site (nog) niet op Google? Wat kun je doen? 6 Tips.

"Mijn site staat sinds gisteren online, maar ik zie ze nog niet in de zoekresultaten, zelfs niet op pagina 30. Ik heb nochtans het vakje voor de SEO- titel en beschrijving goed ingevuld. Kan je mij helpen, want er is iets zeker iets mis? "Dat was de boodschap die ik eerder deze week in mijn mailbox kreeg.


Tijd dus om een en ander even toe te lichten.


Panikeer niet meteen als het wat tijd in beslag neemt eer Google en Bing je site opnemen. Zelfs als je al een aantal basisaanwijzingen hebt gevolgd en je site hebt aangemeld kan het nog altijd even duren eer je in de zoekresultaten verschijnt. Een beetje geduld is ook hier een schone deugd.


Ga er ook niet meteen van uit dat je met een nieuwe site meteen bovenaan in de resultaten gaat verschijnen. Zelfs al heb je nauwgezet heel wat interessante zoektermen (keywords) in de inhoud verwerkt dan moeten die natuurlijk voldoende specifiek zijn. Andere sites, die al veel langer aanwezig zijn gebruiken die ook. En hebben bovendien voorop dat de zoekmachines al weten welke termen of zoekwoorden relevant bevonden worden voor de website.


Tip: Vergeet je eigen naam niet als zoekterm. Die is vaak erg specifiek en dus belangrijk om gevonden te worden.

Ook de domeinnaam en vooral de termijn sinds de registratie van de naam is een Seo-ranking factor. In SEO termen heet dat de autoriteit van de domeinnaam. Registreer je domeinnaam dus zo snel mogelijk, zelfs al is je website nog niet klaar. Opteer voor een korte domeinnaam, die zo uniek mogelijk is. Meer over domeinnamen meer in een ander blog artikel.


Er zijn een hele reeks factoren die meespelen om je site in de zoekresultaten te laten verschijnen. Je kan natuurlijk meteen beroep doen op onze zorg voor je site of bij een collega SEO-specialist ten rade gaan.


Wat kan je zelf instellen of nakijken ?


Check of Google je site al heeft geïndexeerd.

Typ in het zoekveld: site:[URLvan je website] Vb. site:www.contenter.be


Zie je resultaten. Perfect. Dat wil zeggen dat Google je site al kent en heeft opgemerkt.


Zie je geen vermeldingen, dan zijn de mogelijke oorzaken :

  • De zoekmachine heeft nog geen tijd gehad om je site op te merken en te indexeren.

  • Je site instellingen staan zo ingesteld dat zoekmotoren ze niet kunnen opzoeken

  • Je site heeft nog helemaal geen trafiek

  • Er is technisch iets aan de hand waardoor je site niet gecrawld kan worden

De kans dat dat laatste het geval is, is klein.


Aan de drie andere kan je iets doen.


Gebruik de SEO-wizard in Wix


Heb je een Wix site gemaakt dan kan je eenvoudigweg de SEO-wizard gebruiken. Die zorgt meteen voor het aanmelden van je site, checkt de meest voor de hand liggende instellingen en suggereert correct tags voor je pagina's. De SEO wizard is gratis. Voorwaarde is wel dat je site is gekoppeld met een eigen domeinnaam.

De Wizard vind je in je Wix dashboard onder Marketing Tools.
Yoast plugin voor Wordpress


Heb je een Wordpress site, ga dan voor de Yoast plug-in. Die neemt meteen een hele reeks instellingen en checks voor zijn rekening. Zelf met de free-version geraak je een heel eind ver. Wat Yoast voor je doet zelf manueel instellen, vergt kennis en neemt veel tijd in beslag.
Heb je Squarespace of Weebly gebruikt voor je website, neem dan contact op voor specifiek advies.


Site aanmelden bij Google Search Console


Maak je geen gebruik van de Wix SEO wizard of de Yoast plugin, meld je dan zelf aan bij Google Search Console


Hiervoor heb je een Google account nodig. Als je reeds gmail gebruikt of een andere service van Google dan beschik je al over een account. Heb je een Google account gebruik dan best dat bestaande. Heb je nog geen Google account maak er dan een nieuw aan.

Met Google Search Console kan je een hele reeks interessante instellingen voor het vinden van je website instellen. Voor de leek al gauw een beetje complex. Maar je site aanmelden dat valt nog wel mee.


Klik hier voor Google Search Console en druk op de blauwe Nu Starten knop.


Voeg vervolgens bij URL prefix de volledige URL in van je website. Inclusief https, en druk op continue.

In het volgende scherm wordt je gevraagd een verificatiemethode toe te voegen. Kies een methode. Meestal is de verificatiemethode op basis van een HTML- bestand de meest voor de hand liggende. Heb je zelf toegang tot de gegevens van je domeinnaam bij je domainnameprovider dan raad ik aan die methode te gebruiken.


Lijkt je dit allemaal toch een beetje te technisch ? Wij bieden een handig All-in pakketje waarbij we deze set-up en ook de koppeling met je domeinnaam en Google Analytics voor je regelen.
Klik hier voor meer info of om het pakket aan te vragen.

Kunnen je pagina's gecrawld worden ?


In je Wix editor heb je voor elke pagina een tabblad SEO. Vul die gegevens, en zet schuifbalk bij zoekresultaten aan.