Het belang van een duidelijke positionering als uitgangspunt van je marketingstrategie
Vaak ontmoet ik jonge starters die slecht of nauwelijks de focus kunnen leggen wanneer ik ze laat vertellen over hun bedrijfsproject.
Voor mij is dat heel herkenbaar, want ik had precies hetzelfde. Het is een beetje de schrik om dingen los te laten en duidelijke keuzes te maken. Noem het maar vrees om dingen te mislopen die "je ook nog wel zou kunnen doen".
Uiteraard komt er bij de start van een zaak heel wat flexibiliteit te kijken en moet je een zekere manoeuvreerruimte behouden om je in de markt te oriënteren en je eigen plek te zoeken. Maar dat zal des te makkelijker gaan als je goed weet wat je doel is en dus voor je zelf uitmaakt wat je wilt doen, en vooral ook waarom.
Tja, waarom vertel ik dat allemaal, ik ben toch geen ondernemerscoach en dat is ook niet het soort topics voor mijn blog. Uiteraard bekijk ik het vanuit een marketing standpunt, en dan is het wel van ontzettend groot belang. Je kunt onmogelijk jezelf (of je product of dienst) goed in de markt zetten als je niet duidelijk stelt wat je precieze positionering is. Of met andere woorden welke problemen jij nu net voor je klanten kunt oplossen. Waar jij bijzonder in bent, of waar jij een unieke oplossing voor hebt.
Op die manier maak je jezelf relevant voor een doelgroep. Doelgroep definieer je dan maar gemakshalve even breed als alle mensen die pijnpunten waar jij een oplossing kunt voor bedenken. Nu zul je misschien zeggen als ik het breed hou, dan kunnen mensen voor heel veel dingen bij mij terecht. Wel daar ligt nu juist het probleem. Mensen die zelfstandige ondernemers zoeken zijn niet op zoek naar generalisten maar veeleer naar specialisten in hun vak.
Breedheid krijg je net moeilijk verkocht.
Omwille van zowel geloofwaardigheid en relevantie. Als je van alles en nog wat doet wordt het heel moeilijk je als specialist te verkopen. En dat ook nog in een marketingverhaal te gieten waar mensen in geloven. Of hen te overtuigen en het vertrouwen op te bouwen zodat ze met je willen werken.

Meestal ga ik bij ondernemers op zoek naar de kern van hun bedrijf. Het unieke gegeven van wat ze doen en het waarom. Dat vertelt prettig en kun je makkelijk makkelijk benutten in allerlei marketingaspecten. Als kersverse onderneming moet je immers optornen tegen heel wat gevestigde waarden. En als je een onduidelijk verhaal hebt dat zo een beetje alle kanten uitgaat, zul je merken dat het meestal niet lukt.
Dat is ook logisch. Door de veelheid aan media en bronnen die ons allen ter beschikking staan, is alles heel erg vluchtig geworden. Daarom moet je meestal in een oogwenk en op basis van enkele kernwoorden gevonden worden. Maar bovenal moet je toekomstige klant ook nog converteren en precies jouw specifieke advertentie of mail eruit pikken en contact opnemen. Dat is des te makkelijker als jouw aanbod mooi aansluit en je je kunt manifesteren vanuit een strikte uitgangspositie.
Wanneer mensen op zoek gaan naar leveranciers gebruiken ze een aantal criteria om potentiële aanbieders van elkaar te onderscheiden. Enkele randaspecten zoals nabijheid en vriendenrelaties buiten beschouwing gelaten, doen ze dat meestal op basis van 4 criteria :
Bekendheid
Betrouwbaarheid
Persoonlijkheid
Vertrouwen
Op de twee eerste aspecten scoor je als nieuwe zelfstandige vaak slecht omdat je eenvoudigweg nog weinig of geen bekendheid hebt waarop je kunt terugvallen en het aantal referenties - die je betrouwbaarheid kunnen bewijzen - wellicht ook nog redelijk magertjes zijn.
Op de twee andere aspecten Persoonlijkheid en Vertrouwen kun je wel goed inspelen. Als kleine ondernemer ben je immers heel erg toegewijd en met je zaak bezig, en net die troeven kan je benutten in je marketing.
Een voorbeeldje ter verduidelijking. Hoefsmid A werkt over heel België, en kan een resem aan smeed werkzaamheden aanbieden. Maar waarom zou ik kiezen voor Hoefsmid A. Zo een A's zijn er immers een hele reeks en op welke basis ga ik dan keuzes maken. Hoe kan ik weten dat A beter is dan AA. Als ik als klant op zoek ben naar zo een allrounder zal ik dus meestal kiezen voor en gevestigde waarde die al lang in het vak zit een een resem bestaande klanten-beoordelingen kan voorleggen. Hoefsmid B echter, zegt duidelijk dat hij gespecialiseerd is in het natuurlijk bekappen van Brabantse hoevepaarden, en dat in de specifieke regio rond Diest. Bovendien maakt Hoefsmid B er een punt dat hij een mobiele stand heeft en paarden kan beslaan ter plaatse. Zijdelings geeft hij ook nog mee dat hij naast zijn job als hoefsmid ook nog paarden dresseert en een ware dierenvriend is. Het spreekt voor zich dat Hoefsmid B veel sneller vertrouwen en interesse zal opwekken bij wie in zijn regio naar een individuele specialist op zoek is.
Alles draait om beeldvorming.
Bij het voorbeeld dat ik net gaf, is veel om beeldvorming te doen. En dat is precies het nut van branding: nl een eenduidig beeld neer zetten dat blijft hangen. Je logo, de uitstraling van je website, de kleuren en afbeelding die je gebruikt, de taal die je hanteert, de consequentie die je erop nahoudt dragen allemaal bij om je verhaal kracht bij te zetten. Denk er dus goed over na.
Bovendien speelt Personal Branding ook een rol. Dat heeft alles te maken met hoe je je jezelf als vitaal onderdeel van je onderneming presenteert. Een duur woord om te zeggen wie je bent, waar je voor staat en waarvoor ze een beroep op je kunnen doen. En waarbij je vooral ook een persoonlijke noot niet schuwt en een stukje emotionaliteit aanraakt. Zoiets leent zich beter tot een mooi verhaal dan de louter rationale informatie die je over je bedrijf en producten of diensten meegeeft. Maar bovenal zorgt dit voor herkenbaarheid en vertrouwen bij j potentiële doelpubliek.
Heb je moeite om je aanbod te stroomlijnen of de juiste focus te leggen ? Toch is het een essentiële voorwaarde om aan een werkende marketingstrategie te werken. Door middel van een aantal gerichte oefeningen maken we er samen werk van. Kom er gratis over praten of schrijf je meteen in voor het strategie pakket.