top of page

5 tips voor je Content Marketing strategie

Content Marketing kan een goede manier zijn om je bedrijf te laten groeien en meer klanten aan te trekken. Maar gewoon verhaaltjes schrijven is natuurlijk niet voldoende. Een goede strategische aanpak, die erop gericht is interessante, relevante, unieke en consistente content aan te bieden aan je potentiele klanten, dat werkt een stuk beter.

Om je te helpen geef ik je hierbij alvast 5 strategische tips mee



1. Fixeer je op je doelgroep

Content die nauw aansluit bij wat je doelgroep bezighoudt werkt het best. Event wat tijd spenderen om uit te zoeken wat je doelgroep graag wil horen is dus zeker geen verloren moeite. Hoe meer je weet over je doelgroep, des te makkelijker wordt het om te omschrijven hoe jouw diensten of producten kunnen bijdragen om voor hen een probleem op te lossen, of hen het leven makkelijker en eenvoudiger te maken.


Ga tezelfdertijd even na wat de typische termen of woorden zijn welke je doelgroep gebruikt. Gebruik vervolgens die eenvoudige spreektaal om je berichten te schrijven. Vervat zo weinig mogelijk jargon of hoogdravende taal in je tekst, maar formulier het alsof je je lezers zelf toespreekt. Op die manier creëer je verbondenheid en kan je rekenen op hun engagement (ik hou zelf meer van het woord betrokkenheid maar onder invloed van Engelstalige marketeers is engagement momenteel erg populair, al heeft de letterlijke vertaling in het Nederlands een andere draagwijdte)


Als kleinere zelfstandige ondernemer heb je vaak het voordeel je klanten relatief goed te kennen. Speel dat uit voordeel ook uit in je content. Naarmate bedrijven en merken groter worden, zie je vaak dat ze een te brede markt willen aanspreken en hun boodschappen steeds holler en algemener worden. Doe dat niet, en maak net van het specifieke je sterkte.



2. Gebruik Beelden

We leven in de eeuw van het beeld. Meer dan ooit zijn beelden en zelfs bewegende beleden belangrijk in onze communicatie. Dat komt natuurlijk omdat we met zijn allen zoveel content te verwerken krijgen, en de snelheid waarmee we dat doen alsmaar toeneemt. Een beeld, of dat nu een foto, een tekening, een video of populaire infographics wordt sneller verwerkt door onze hersenen en dringt rapper door.


Onderbreek je tekst dus hoe dan ook door visuals of vraag je steeds af of je niet een complexe uitleg kunt vervangen door een beeld.


Uiteraard weet ik ook wel dat dat niet altijd lukt en je sommige zaken nu eenmaal echt wat uitleg behoeven. Vaak lees ik blogs of artikels waar dan ineens een ingewikkeld schema of zoiets, staat wat meer vragen oproept dan dat het antwoord biedt. Die fout moet je natuurlijk niet maken.


Maar denk er ook aan dat een plaatje een artikel kan opvrolijken en zeker bij ietwat langere artikels kan helpen om de tekst op te delen in meer bevattelijke stukken en lezers sneller geneigd zullen zijn te starten met lezen dan wanneer je een lange volle bladzijde presenteert.



3. Vraag om je content te delen

We gebruiken allemaal heel wat media vandaag. Toch denken velen er niet aan om klanten uit te nodigen om hun inhoud verder te delen. De virale verspreiding (die ontstaat doordat mensen je berichten delen, en hun ontvangers vervolgens opnieuw gaan delen met weer andere ontvangers) staat vandaag een beetje onder druk omdat er heel wat te doen is in de media omtrent de verspreiding van content op Facebook, de vrees leeft voor fake-content en iedereen tot vervelens toe is aangezet om reden van privacy de zichtbaarheid te beperken.


Toch is het voor kleine bedrijven nog steeds uitermate belangrijk om meer mensen naar een blog, website of social-mediapagina te krijgen. Bovendien is het doorsturen van een stuk informatie door klanten altijd erg interessant, omdat de ontvanger dan ook meteen naar de totale ervaring kan peilen. Mond tot mondreclame in een hedendaagse context zeg maar.


Zorg voor knoppen met verschillende export en deel mogelijkheden zodat lezers heel makkelijk je bericht kunnen delen op allerhande manieren (delen op sociale mediakanalen, e-mail, link, feed, …)



4. Geef ruchtbaarheid aan je artikel

Nauw aansluitend bij het vorige stukje is het ook belangrijk dat je zelf zorgt voor aandacht voor je schrijfsels of publicaties. Alhoewel ik er niet voor te vinden ben om droogweg je inhoud op elk sociaal mediakanaal neer te ploffen, kan je deze wel gebruiken om je blog of andere inhoud te promoten of in de picture te zetten.


Zo kan je bijvoorbeeld Facebook gebruiken om een vraag te stellen die over je onderwerp gaat. Of de making-off beelden van een brainstormingsworkshop op Instagram publiceren. Of naar je blog verwijzen op LinkedIn en peilen naar de opinie van anderen.


Denk ook niet enkel aan de meest voor de hand liggende media zoals Facebook of Instagram. Maar verken ook andere kanalen. Heb je visuele boodschappen dan kan een Pinterest of You Tube ook heel interessant zijn. Heb je meer inhoudelijke presentaties bijvoorbeeld, deel dan dingen op Shareslide of zoek naar groepen en fora in jouw sector. Of contacteer andere blog-owners in je sector en wordt gastblogger. Meestal werkt dat goed om een nieuw publiek aan te trekken en naar je eigen website of pagina te halen.


5. Maak een plan

Vaak begin je als startende ondernemer vol ambitie aan Content op een moment dat je daar nog ruim de tijd en inspiratie voor hebt. Zienderogen deint echter het enthousiasme en sterft de flow uit. Telkens ad-hoc nieuwe inhoud verzinnen en tegen een deadline aanlopen is ook niet makkelijk.


Denk even na hoeveel makkelijker het zou zijn als je een planning maakt, nadenkt over een aantal rubrieken en (samen met klanten, partners, ex-collega’s ) brainstormt over tal van onderwerpen die aan bod kunnen komen en daar vervolgens een lijst van maakt.


Bovendien kan je op die manier de aandacht veel beter verdelen tussen verschillende aspecten van je business en bepalen wanneer je wat aan bod laat komen. Ik merk tevens dat een planning ook helpt om meer in details op dingen in te gaan. In plaats van 10 onderwerpen te behandelen in één artikel, ga 10 keer 1 onderwerp behandelen. Je informatie krijgt daardoor meer diepgang, en dat maakt het meestal ook een stuk relevanter voor je lezers.


Zorg dat je dus steeds een plan hebt met topics en titels voor de komende weken en maanden. Schrijf of maak vervolgens die inhoud aan in grote blokken. Je kan bovendien op basis van de onderwerpen wat research doen vooraf, of nadenken en ideeën oppikken over hoe je je onderwerp best voor kunt stellen. De productie zelf is een stuk makkelijker als je bijvoorbeeld 1 hele dag per maand aan artikels werkt, dan dat je zo nu en dan een stukje doet en het onderwerp telkens weer moet oppakken.


Een handige manier om je plan aan te vullen is trouwens ook om er een kalender en event-kalender naast te leggen en items die voor jouw business belangrijk zijn met stip aan te duiden. (VB inspelen op moederdag, 1 september en terug naar school, dag van de klant, enz..)



 

Heb je hulp nodig om je doelgroep scherp te stellen of om een goed plan te maken zodat je een berg ideeën hebt om artikels voor je blog of pagina te maken ? Boek je gratis kennismaking.

bottom of page